Zsalúzia vagy redőny - melyiket érdemes választani?

Zsalúziát, vagy redőnyt válasszon? A kérdés, amire nem lehet egyértelmű választ adni. Mindkét külső árnyékoló más és más funkciót tölt be, más és más igényeknek felel meg. Mindkét fajtának megvannak a maga előnyei és hátrányai, így mielőtt vásárlásra adná fejét, alaposan gondolja át, mit vár jövendőbeli külső árnyékolójától.  Ez a cikk azért született meg, hogy megerősítse és megcáfolja a külső árnyékolókkal kapcsolatos hiteket és tévhiteket.

Napjainkban legtöbben a redőnyre esküsznek, és a zsalúziáról annyira talán nem is tudják, hogy micsoda.

Ennek egyetlen oka, hogy a redőnyök fa változatát már felmenőink is használták, így nagyobb szerepet kap a köztudatban. Igen hangos és nehéz tud lenni ez a régi típus, de remekül hangszigetel, és páratlanul zárja ki a fényt a szobából. Mostanság, inkább motoros kivitelben készülnek.

A zsalúzia ennél újabb, kevésbé ismert árnyékoló, de ez nem jelenti azt, hogy kevésbé lenne jó, egyszerűen más igényeket elégít ki. Hőszigetelése és fényzárása valamivel különbözik a klasszikus redőnyöktől. Olvasson tovább, és döntse el, Önnek melyik lenne a legjobb!

Zsalúzia vagy redőny – mit érdemes tudni a választás előtt?


Elsősorban azt, hogy két teljesen különálló dologként kell kezelni őket, mert bár mindkettő árnyékolástechnikai berendezés, koránt sem ugyanazt a feladatot látják el.

Ami a redőny mellett szól

A redőny az egyik legelterjedtebb árnyékoló berendezés Magyarországon. Elődeink előnyben részesítették a faanyagot a gyártáskor – legfőképpen azért, mert leginkább az állt rendelkezésre.

Hő- és fényzáró képessége szinte hibátlan volt, teljes sötétséget tudott biztosítani a helyiségben.

Hátrányaként azt szokták emlegetni, hogy rendszeres festést igényel és aprólékos fényszabályozást nem igazán lehet vele kivitelezni.

Manapság már inkább műanyag és alumínium redőnyökkel találkozhatunk. Rendkívül masszívak, hosszú éveken át tartó használat után sem veszítenek minőségükből, ha vásárláskor odafigyeltél a minőségre. Remek fényzáró képességgel bírnak, kezelhetőségük egyszerű. Teljesen leengedett állapotukban szigetelést biztosítanak mind a meleg, mind a hideg ellen.

Ami a zsalúzia mellett szól

A zsalúzia egyik legnagyobb előnye, hogy tökéletes pontossággal szabályozható vele a beáramló fény mennyisége. Lamellákból áll, melyeket nem kell teljesen felhúzni, elegendő, ha egy kicsit elforgatjuk őket. A zsalúzia nem biztosít teljes fényzárást, hiszen nem erre lett kitalálva.

Remekül benntartja a hőt a beltérben, a kintről jövő mínuszokat pedig igyekszik minél távolabb tartani a lakótértől.

redőny: költséghatékony, és szinte bárhova jó


Egy kis történelem

A redőnyök Magyarországon az 1800-as években váltak népszerűvé, köszönhetően egy németországi Esslingenben dolgozó mesternek. Az asztalos egymáshoz kapcsolódó léceket épített, melyeket egy sínben rendezett össze. Az alkotás egy fatengelyre tekeredett fel, innen aztán egy zsinór segítségével lehetett fel- és lehúzni. Ezt nevezik azóta esslingeni redőnynek – melyet a német földön szerencsét próbáló céhesek lemásoltak, és haza hoztak. A mai testvéreit súlyuk miatt inkább motoros változatban készülnek, de előfordul a kendergurtnis működtetés is.

A mai redőnyök

A mai redőnyök költséghatékonyak, és szinte bármilyen nyílászáró esetében jó szolgálatot tehetnek. Az alumínium- vagy műanyagléces redőnyök könnyebben kezelhetőek, mint az egykori faredőnyök, valamint a hőszigetelési képességük is egyedülálló. A redőnyszekrény kívülre kerül, és bár korábban belógott az ablak üvegfelületébe, ma már vakolható tokokat is lehet kapni, így nem látszódik ki semmilyen „alkatrész”. A modern redőnyök üreges vagy habbal töltött lécprofiljai könnyen mozgathatóvá teszik a szerkezetet.

A alumínium- vagy műanyagredőnyök napfény, hő és zaj ellen is remek védelmet biztosítanak teljesen leeresztett állapotban. A műanyagredőnyök kevésbé tartósak, mint alumínium társaik. Ha az extra kényelem híve, akkor kialakítható motoros távirányítós, de akár mobil eszközzel irányított változat is.

Redőny

Redőny

A külső árnyékolók legismertebb és legelterjedtebb típusa.

Zsalúzia: esztétikus és remek hővédő


A zsalúzia eleinte a nagy üvegfelületekkel bíró épületeken bizonyított. Térhódítása kezdetén kevéssé volt kifinomult, mint napjainkban, hiszen a lamellák helyzete állandó volt: szögállásukat nem lehetett megválasztani, így nem védték teljes mértékben a belteret a napfénytől. Nem kellett sok időnek eltelnie, hogy ezt a hiányosságot a gyártók is felismerjék, hamar megtervezték hát a szabályozható lamellás zsalúziát.

Kialakítása hasonló a reluxához, a különbség azonban számottevő: strapabíróbb, korrózióálló és akár évtizedekig is kiszolgálja tulajdonosát.

A zsalúziát kézzel és távvezérléssel is működtethető, attól függ, milyen típusúra esett a választása. A lamellák egy felső tokban gyűlnek össze felhúzott állapotban, leengedve pedig igény szerint állítgatható azok sűrűsége, szögállása.

Utólag is fel lehet szerelni

A külső tokos szerkezetnek köszönhetően az utólagos felszerelés is megtörténhet, új épületeknél viszont célszerű a vakolható tokos változatot választani. Eredményképpen csak a lamellák lesznek láthatók, a szekrény „beleolvad” az épület falsíkjába.

Zsalúzia

Zsalúzia

Hosszú élettartamú termék, tartós megoldás.

Melyiket válassza?


Tegye fel magának a következő kérdéseket ahhoz, hogy a lehető legjobb döntést hozza:

1.  Milyen szükséglete van a jövendőbeli árnyékolóval kapcsolatban?

Gondolja át, hogy milyen funkciót tölt be az árnyékolandó helyiség: pihenésre, munkára használná inkább, vagy közösségi térként képzeli el? Milyen tájolású a ház? Van-e szép kilátás, amit nem szeretne elveszíteni árnyékolás közben? Szeretné-e, hogy időnként teljes sötétségbe boruljon az adott szoba? Mennyire fontos a hőszigetelés?

2. Milyen tájolású az épület?

Magyarországon a szélirány jellemzően észak-északnyugati, ezért azok az épületek, amik ebbe az irányba néznek, jellemzően jobban ki vannak téve az időjárási viszontagságoknak. Ilyenkor értelemszerűen inkább a redőny ajánlott, hiszen a hőszigetelés és a szélvédelem tekintetében verhetetlen.

A zsalúzia lazább konstrukció, lamellái létrás zsinórzaton nyugszanak. Erősebb szélben zörgő hangot hallathat, ami elég zavaró tud lenni például a délutáni szieszta közben, vagy olyan munka végzésekor, amihez koncentrálni kellene. A redőny jóval stabilabb szerkezet, lamellái hosszirányban fűződnek össze, végeik pedig gumi- vagy kefebetétes profilban csúsznak. Így működése halk, a nagyobb szél sem eredményez ütőskoncerthez hasonló hanghatásokat.

Hálószobák árnyékolására a fentiek miatt tehát inkább a redőny javasolt.

3. Mi a funkciója az árnyékolandó helyiségnek?

A keleti és nyugati irány benapozási szöge kicsi – azaz laposan süt a nap – így az ilyen tájolású helyiségeknél fontos lehet, hogy az árnyékoló lamelláit forgatni tudjuk, ugyanis így lehet leginkább kivédeni a laposan sütő nap sugarait.

Ha a keleti, vagy nyugati irányba néző helyiségeket nem pihenésre szánja, vegye fontolóra a zsalúzia telepítését. Nem vesz el a térérzékelésből, mégis hatékonyan csökkenti a szobába bejutó fényt.

Ha még a kilátás is remek az adott helyiségből, akkor különösen jó választás lehet a zsalúzia.

Redőnyt kizárólag akkor válasszon az ablakokra, ha fontos, hogy teljes sötétséget tudjon teremteni a szobákban.

Zsalúzia vagy redőny? Érvek és ellenérvek röviden


A redőny előnyei

- páratlan fényzáró- és hőszigetelési képesség

- stabil szerkezet

- szélállóság

- egyszerű karbantarthatóság

... és hátrányai

- a fénybeáramlást korlátozottan lehet szabályozni

- viszonylag nagy az elhelyezési mélysége​​​​​​

A zsalúzia előnyei

- finoman hangolható fényszabályozás

- nagy szélességben is gyártható

- keskeny elhelyezési mélység szükséges

- könnyű karbantartás​​

... és hátrányai

- gyengébb szél- és időjárás-állóság

- gyenge téli hőszigetelési képesség

- sérülékenyebb lamellák

Gyakori kérdések


A zsalúzia vagy a redőny olcsóbb?

Ha alap kivitelben hasonlítjuk össze a két terméket, a redőny alacsonyabb árkategóriába esik. Az egyedi igények (feláras szín, motoros működtetés, okosotthon applikáció) mindkét termék esetén növeli fogják az árat. Így természetesen előfordulhat, hogy egy redőnyrendszer extrákkal növelt ára magasabb, mint egy alap kivitelű zsalúziáé.


Melyik termék a jobb?

Minden termékünk nagy népszerűségnek örvend, de érdemes kiemelni, hogy a redőny fényzáró képessége jobb a zsalúziával szemben. Ugyanakkor a zsalúzia fényszabályozás terén kiemelkedő és modern építészeti környezetben előszeretettel választják a megjelenése miatt.


Melyiket ajánljuk?

Mindkettőt, de a helyszíni adottságok és az ügyféligények figyelembevételével ajánljuk az optimális megoldást.


Milyen határidővel számoljunk?

Nyári szezonban 4-6 hét, szezonon kívül pedig 2-4 hét alatt kivitelezzük a megrendeléseket. Munkafolyamatunk a következő lépésekből áll: helyszíni felmérés, árajánlat készítés, megrendelés, termékek egyedi méretre való gyártása, kivitelezés.

És, hogy mikor keressen minket?


Ha szüksége van további iránymutatásra, örömmel állunk rendelkezésére telefonon, személyesen bemutatótermünkben vagy otthonában. Tapasztalatainkat szívesen megosztjuk Önnel.

Ha még gondolkodik, akkor nézze meg az alábbi galériánkat az egyes termékekről:

Zsalúziáink

Redőnyeink

szajkó árnyékolástechnika

További kérdései lennének? Vegye fel velünk a kapcsolatot