Ablak sötétítő megoldások. Milyen ablak árnyékolót ajánlunk és miért?

Korábbi bejegyzésünkben már ötleteket adtunk arra, hogyan tudjuk a teraszunkat árnyékolni, hogy ne csak a teraszon töltött idő legyen kellemes például nyáron, de a lakásunkba is kevesebb meleg és fény jusson be. De mi a helyzet akkor ha nincs is terasz az ablak előtt?

Szerencsére a mai világban már rendkívül ízléses és modern ablak sötétítő megoldások léteznek, így könnyedén ki tudjuk választani minden helyiség ablakának, ajtajának számára a legmegfelelőbbet.

Mire figyeljünk ha ablak árnyékoló megoldást választunk?


Itt mindig két szempontot kell figyelembe venni:

  • Az egyik az, hogy milyen a helyiség adottsága, fekvése?
  • A másik pedig, hogy mekkora a fény igénye? Gondoljunk csak bele, hogy egy hálószobába például nincsen szükségünk akkora fényre, mint egy nappaliban vagy konyhában.

Megfelelő ablak sötétítő és textil választásával, akár teljes mértékben el tudjuk zárni a fényt az adott helyiségben, de lehetőségünk van csak árnyékolásra is. Valójában a választott textil szövet sűrűsége határozza meg azt, hogy egy adott árnyékoló milyen mértékben képes átengedni, vagy teljesen elzárni a kinti fényt otthonunktól.

Fontos!

A beltéri árnyékolók a sötétítésen kívül képesek az ablakokon keresztül érkező hideget és meleget is kisebb mértékben felfogni.

Alábbi cikkünkben a teljesség igénye nélkül ismertetünk néhány népszerű ablaksötétítő megoldást.

Sokféle ízléses és modern ablak árnyékoló létezik

Sokféle ízléses és modern ablak árnyékoló létezik

Így könnyedén ki tudjuk választani minden helyiség ablakának, ajtajának számára a legmegfelelőbbet.

Ablak sötétítő megoldások beltérre


Roletta

Költséghatékony és közkedvelt megoldás. A roletta tökéletes választás olyan helyre, ahol kevés a hely, hiszen kicsi a helyigénye, és könnyen mozgatható. Tulajdonságaiból adódóan többféle módon is rögzíthetőek az adott nyílászárókhoz. Akár egy tartó segítségével is könnyedén felszerelhetjük. Ebben az esetben nem kell megfúrni sem az ajtó, sem az ablakkeretet.

Anyagát tekintve is kedvező megoldásokat kínál, attól függően milyen mértékben szeretnénk ha árnyékolná a helyiséget. Létezik belőle teljesen fényáteresztő, árnyékoló, fényzáró, és fényvisszaverő anyagú is.

Sávroló

Ez a fajta ablak sötétítő hasonló elven működik mint a roletta. Két anyagból áll, melyek egymás mögött helyezkednek el, így amikor mozgatjuk a két anyag elcsúszik egymás mögött, így egyszerre tölt be árnyékoló és fényáteresztő funkciót is.

Amennyiben szűrt fényt szeretnénk az adott helyiségbe a sávroló kiváló megoldás. Ez is rögzíthet fúrásmentes tartóval.

Szalagfüggöny

A szalagfüggöny lamellái segítségével tudjuk szabályozni az otthonunkba beáramló fényt mennyiségét. Nagy előnye, hogy elhúzva kicsi helyre összegyűjthető, és térelválasztónak is kiváló megoldás. Ferde vagy íves ablakokra is egyaránt gyártják őket, és anyagát tekintve itt is többféle lehetőség közül választhatunk. Lehet fényáteresztő, dim out, vagy natúr hatású.

További fontos tudnivaló erről a fajta ablak sötétítőről, hogy UV- stabil, és speciális portaszító réteggel rendelkezik, így különösebb tisztítást nem igényelnek. Szerelhető függőleges, vízszintes, bolt- vagy horizont íves felületre. Kezelése lehet zsinóros vagy motoros.

Pliszé függöny

A pliszé függöny edgy harmonikaszerű árnyékoló. Nevét anyagáról kapta, ugyanis pliszírozott textíliából készül, a szalagfüggönyhöz hasonlóan portaszító, így könnyedén tisztán tartható. Ebből a falta ablak sötétítőből is létezik, árnyékoló, és sötétítő, de lehetőség van a kétféle anyag kombinálására is.

A pliszé függöny az egyik legjobban hasznosítható belső árnyékoló, hiszen közvetlenül az ablak felületre kerül felszerelésre, így minden fajta alakú nyílászárónál alkalmazható, a kör, és trapéz formájú ablakoknál is. Mozgatása a pliszé függönynek is húzózsinórral vagy a szerkezetre szerelt fülekkel történik.

Reluxa

Ez is közkedvelt megoldás a beltéri árnyékolók között. Kicsi a helyigénye, és könnyen tisztán tartható ráadásul a hőszigetelő hatása is van. Nyáron kinn tartja a meleget, télen pedig a hideget. Készülhet fémből vagy fából, széles színskálában, vagyis mindenki megtalálhatja azt a színt amely pontosan passzol az otthonához.

Nagy előnye a rolettával szemben, hogy nem zárja el teljesen az ablakot, hiszen a lamellái szabályozhatóak, így ki is láthatunk az ablakon, de közben tudjuk szabályozni is a bejövő fény mennyiségét.

Lapfüggöny

A lapfüggönyök a mai modern divatos ablaksötétítők alternatívái. Több féle színben és dizájnban elérhetőek. Ezeket az árnyékolókat karnisra kell rögzíteni, mozgatásukhoz ugyanis ez szükséges. A sínek számát a lapfüggönyök száma határozza meg. Mozgatása kézzel, vagy egy zsinóros szerkezettel történik.

Ebből az ablak sötétítőből is készíthető fényáteresztő, és sötétítő változat is. Térelválasztóként is rendkívül jó megoldás. Nagyobb alapterületű helyiségekben kifejezetten látványos térelválasztóként funkcionál.

Beltéri árnyékolók tisztítása, és karbantartása


Gyakran merül fel a kérdés ha beltéri ablaksötétítőt választunk, hogy ezeket hogyan kell karbantartani illetve tisztítani. Könnyen előfordulhat, hogy valami ráfolyik, bogárpiszok, lesz rajta. Ezeket az árnyékolókat csak nagyon óvatosan szabad tisztítani. A gép mosás tilos, kizárólag kézzel moshatóak, illetve törölhetőek le. Itt fontos megjegyezni, hogy ha nem kerül rájuk szennyeződés akkor semmiféle karbantartást nem igényelnek.

Ennek ellenére egy-egy nagyobb takarítás alkalmával célszerű a textíliákat kiporszívózni, és a tokot egy nedves ronggyal áttörölni. Otthonában mindenki vágyik valami egységes, és egyedi megoldásra amely tükrözi őt, és az egész lakás ízlésvilágát.

Amennyiben beltéri árnyékolót szeretne keressen minket bizalommal. Közösen megtaláljuk az Ön ízlésének megfelelő, és az otthonának legpraktikusabb beltéri árnyékolási megoldást.

szajkó árnyékolástechnika

További kérdései lennének? Vegye fel velünk a kapcsolatot