Terasz árnyékolás ötletek! Olcsó, tartós vagy modern?

Fárasztó, munkával és stresszel teli nap végén vagy hétvégén nincs is annál jobb érzés, mint kiülni a teraszra és gondtalanul élvezni a nyugalmat. Végre nem csörög a telefon, nem jönnek az e-mailek. Csak mi vagyunk, a családtagok és a barátok. Nem kell rohanni sehova. Csak nyugodtan élvezni a kertünk szépséget egy hideg koktél vagy limonádé kíséretében.

Ugye milyen jól hangzik? Főleg, ha az élményt nem teszi tönkre a szemünkbe tűző vagy éppen bőrünket perzselő nap, esetleg egy hirtelen jött nyári zápor. Az alábbi cikkünkben hasznos ötleteket adunk, hogy milyen terasz árnyékolási lehetőségek vannak és hogy miért érdemes egyáltalán a terasz árnyékolásával már idejében foglalkozni.

Terasz árnyékolás legfőbb előnyei


Talán az egyik legnagyobb előnye, hogy költséghatékony a villanyszámlánkra nézve. Gondoljunk csak arra, hogy ilyenkor a megfelelően árnyékolt terasznak köszönhetően a lakásba kevesebb fény jut be, így kevésbé melegszik fel, ezért kevesebbet kell a klímát, vagy a ventillátort használnunk. 

Melegben is több időt tudunk a szabadban tölteni, árnyékban. Amennyiben a terasz megfelelően árnyékolt. Például otthonról dolgozni is, sokkal kényelmesebb a teraszon a nyári melegben egy hideg üdítővel. De ha vendégeket hívunk sem utolsó, hogy kényelmesebb a teraszon vendégül látni őket, kellemesebben telik a szabad levegőn az együtt eltöltött idő, és takarítani is egyszerűbb a vendégek után mint  a lakásban.

Mit kell átgondolni, ha árnyékolni szeretnénk a teraszunkat?


A meglévő otthonnál az árnyékolástechnikai cégek is maximális szakmai tanácsadást tudnak adni nekünk. Amennyiben a hely engedi építhetünk szabadon álló szerkezetet, vagy bővíthetjük a balkont például pergolával is.

Mi a célunk az árnyékolással?

Azt is érdemes megfontolni a kialakítás előtt, hogy az árnyékolóval mi a célunk. Itt arra gondolunk, hogy csak a napsugaraktól vagy esetleg a nyári/téli csapadéktól is védjen. Amennyiben csak a nap ellen kell védjen elegendő lehet egy napvitorla is, ha azonban ennél összetettebb feladatot kell ellátnia, akkor érdemes megterveztetni. Mert nem elég, hogy zárt vagy fedett legyen a terasz, hanem a szellőzésre is oda kell figyelni. Hiszen kevésbé élvezhetjük a teraszunk előnyeit, ha megreked alatta a levegő.

Mennyit szánunk rá?

A minőséget nagyban befolyásolja, hogy mekkora összeget tudunk erre elkülöníteni. Rengeteg megoldás létezik a piacon.

Házilag vagy cég segítségével készüljön

Az olcsóbb megoldásokat akár mi magunk is meg tudjuk oldani, de ha tartós megoldást szeretnénk, akkor azt céggel kell megcsináltatni. Főként ha nem a házhoz kapcsolódik közvetlenül a teraszunk, hanem különálló mint egy  pergola vagy bármilyen egyéb kerti építmény, akkor ugyanis több szakmai dolgot is mérlegelnünk kell.

Terasz árnyékolás ötletek olcsón? Létezik ilyen


Először nézzük az olcsóbb megoldásokat. Ezeket akár mi magunk is meg tudjuk valósítani. Nem annyira tartósak, modernek és kevésbé igényesek.

Növényzet ültetése

Ez talán a legolcsóbb megoldás, ha a fák árnyékolnak. Ennek nagy előnye a kellemes légmozgás. Hátránya, hogy csapadék ellen nem véd, és a lugasban több lehet a rovar.

Növényzet ültetése a legolcsó terasz árnyékolási módszer

Növényzet ültetése a legolcsó terasz árnyékolási módszer

Nádfedés vagy bambusz

Nagy előnye, hogy szűrt fényt biztosít, így kellemes a hangulata, viszont az eső ellen ez sem véd, és kevésbé időtálló.

Nádfedéses vagy bambuszos árnyékolás nagyon hangulatos

Nádfedéses vagy bambuszos árnyékolás nagyon hangulatos

Napvitorla

Olcsó, és mobil megoldásnak számít a napvitorla, azonban a csapadék ellen ez sem véd teljesen.Viszonylag gyorsan rögzíthető, és le is szedhető, amennyiben például télen több fényt szeretnénk a lakásunkba.

Napvitorla tökéletes megoldás, ha olcsóbb megoldást keres

Napvitorla tökéletes megoldás, ha olcsóbb megoldást keres

Minőségi és tartós ötletek teraszunk árnyékolására


Ha a fenti olcsó és gyors megoldások helyett inkább valódi védelmet szeretnénk, ami tartósabb megoldást is jelent, akkor az alábbi termékeinket javasoljuk.

Pergola

A pergola a legjobb ötlet teraszunk árnyékolására

A pergola a legjobb ötlet teraszunk árnyékolására

Napellenző, napernyő

Ennek kiválasztása során a legfontosabb kérdés, hogy teraszra, kerti kiülő fölé kerül -e. Teraszra a korlátozott hely és lehetőségek miatt a napvitorla javasolható.

Bármilyen napellenzőt is választunk a minőség nagyon fontos. A napellenzők anyaga véd az  UV-sugaraktól, az esőtől nem penészesedik, és nem algásodik. Amennyiben megfelelően használjuk, akár egy évtizedig is segítségünkre lehet az árnyékolásban. 

Napellenző akár évtizedekig is védheti taraszunkat

Napellenző akár évtizedekig is védheti taraszunkat

Télikert árnyékoló

A télikert árnyékolók igen nagy népszerűségnek örvendenek. A télikert üvegfelülete ugyanis nagyon át forrósodni, így a télikert is túlságosan felmelegszik.

Télikert árnyékolóból létezik kül, -és beltéri változat. A kültéri árnyékoló előnye, hogy a meleget már kint felfogja, hatékonyabb, viszont mivel kívül helyezkedik el, az időjárási tényezők jobban károsítják. A beltéri kevésbé károsodik, viszont a hatása is kisebb.

Télikert árnyékoló nagyon népszerű termék

Télikert árnyékoló nagyon népszerű termék

További ötletekre vagy segítségre van szüksége?


Reméljük tudtunk segíti a fentiekkel. Ha még kérdése van, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot. Munkatársaink szívesen válaszolnak minden kérdésére.

szajkó árnyékolástechnika

További kérdései lennének? Vegye fel velünk a kapcsolatot