Redőny gurtni cseréje: mit tegyen, ha a zsinór elszakadt?

Manapság igen nehéz elképzelni azt, hogy olyan lakásban éljünk, vagy olyan irodaházban dolgozzunk, ahol nem megoldott a megfelelő árnyékolás.

Nyáron a tűző napot, télen pedig a mínuszokat igyekszünk kizárni az árnyékolástechnika segítségével, valamint az sem árt, ha a kíváncsi szemek elől meg tudjuk óvni a belteret – és ezzel együtt az intim szféránkat.

Mint minden használati eszköz, úgy a redőnyök és más árnyékolásra szolgáló elemek is időként karbantartásra szorulnak – olyan technológia a világtörténelemben sajnos még nem született, amivel ezt el lehetne kerülni.

Az árnyékoló rendszerek tekintetében ilyen lehet például a redőnygurtni cseréje, vagy az elszakadt redőnyzsinór cseréje.

A következőkben arról olvashat, hogy mikor és mit lehet tenni a meghibásodott alkatrész javítása érdekében házilag, és mikor érdemesebb inkább szakember segítségét kérni a probléma elhárításához.

Hogyan oldható meg otthon a redőnygurtni cseréje?


A redőny gurtni vagy a redőny felhúzó cseréje akár házilag is megoldható, ám ennek is vannak feltételei. Az egyik például az, hogy ismerje a redőny típusát és fajtáját.

A redőnytípusokat megkülönböztetjük anyaga szerint:

- műanyag: lehetséges az otthoni gurtnicsere

- fa: lehetséges az otthoni gurtnicsere

- alumínium: a gurtnicsere nagyobb szakértelmet igényel. Ilyenkor le kell szerelni a berendezést, majd szétszedni azt, ezért érdemes és ajánlott is szakemberhez fordulni.​​​​​​

A redőnyöket szerelőnyílás szerint is csoportosíthatjuk:

- belülről nyitott tokos: lehetséges az otthoni javítás (a részleteket lejjebb olvashatja!)

- szerelőfedeles, hátul zárt: ennél a típusnál egyszerre kell kívülről és belülről is munkát végezni, érdemes szakembert hívni

- vakolható tokos: ugyanúgy folyik a munka, mint a szerelőfedeles változatnál, így ebben az esetben is hívjon szakembert a feladat elvégéséhez.

Milyen alapanyagokra és szerszámokra van szüksége a házilag végzett karbantartáshoz?

- gurtni: vegye alapul a redőnymagasságot centiméterben, szorozza meg 2,5-tel. A kapott szám jelzi a szükséges hosszát a gurtninak.

- csavarhúzó

- fogó

- drótdarab (befűzőszál)

- szigetelőszalag

- szike

- öngyújtó

Redőny gurtni cseréje

Redőny gurtni cseréje

Ha nem szeretnéd az idejét pazarolni a redőny zsinór cseréjére, keressen minket bizalommal.

redőnygurtni cseréje belülről nyitott tokos redőnynél


Ha amellett dönt, hogy házilag oldja meg a redőnygurtni vagy -zsinór cseréjét, két eshetőséggel számolhat, amit mindenképpen fel kell mérnie.

ha látszódik a cserélendő gurtni vége

Szerelje le a külső ütközőt. A régi gurtnival görgesse fel a teljes redőnypalástot a redőnytokba, majd ragassza át a köteget egy erős szigetelőszalaggal. Így rögzítheti feltekert állapotában a redőnypalástot a tokban.

Melegítse rá öngyújtóval az új gurtnit a régire. Húzza oldalra a redőnyléceket, így könnyebben tud hozzáférni a régi csomóhoz.

Húzza át a gurtnitárcsalyukon az új gurtnit a régi segítségével. Ezután vágja el a régi gurtnit az összemelegített résznél, és csomózza meg az új gurtnit, hogy rögzíthessen a gurtnitárcsa mögött.

Most, hogy a gurtnitárcsára már rögzítette a gurtnit, az összeragasztott paláston pörgessen kettőt maga felé. Vágja el a szigetelőszalagot, és engedje vissza a palástot a redőnysínbe. Igazgassa el kézzel a léceket, ha szükséges. Engedje le teljesen a redőnyt.

Vágja el a gurtnit a gurtnicsévélő alatt nagyjából 40-50 centivel. Melegítse a gurtnivéget öngyújtóval, így az később nem fog foszlásnak indulni. Hajtsa vissza a gurtnivéget két és fél centivel, és metssze be középen szikével, hosszirányban kb. 4-5 milliméternyire. Kihajtva lesz így egy vágás, ezzel be tudja rögzíteni a csévélőbe a gurtnit.

A gurtnin lévő vágáson keresztül fűzze át a csévélő fém nyelvét, majd fordítsa el 90 fokban a gurtnit. Ügyeljen arra, hogy mindeközben ne csavarodjon meg a gurtni. Húzza maga felé kicsit a gurtnicsévélő fém nyelvét. A felette lévő billenőfék megnyomásával engedje be a gurtnit a helyére.

Ha elkészült, helyezze vissza a külső ütközőt. Ha mindent megfelelően csinált, kész is van!

TIPP#1: nagyon figyeljen arra, hogy jó irányba tekeri-e a redőnybetétet, és hogy a gurtni se legyen megcsavarodva.

ha nem látszódik a cserélendő gurtni vége

Ebben az esetben némi különbség van az előzőekben leírtakhoz képest: ebben az esetben nem tudja használni a régi gurtnit az új bevezetéséhez. Tekerje fel kézzel a teljes redőnypalástot a redőnytokba, majd szorosan ragassza át a köteget szigetelőszalaggal. Szintén kézzel tudja átjuttatni a gurtnit az ablak és a tárcsa lyukán.

Ha ezt nem tudja különösebb bonyodalmak nélkül kivitelezni, a redőnyt valószínűleg szét kell bontani, ami már szakmai hozzáértést igényel. Legegyszerűbb, ha szakember segítségét kéri!

Mit tehet, ha a faredőny szorul karbantartásra?


Kissé más megoldáshoz kell folyamodni, ha fából készült redőnnyel van dolga. Kezdje a munkát azzal, hogy teljesen leengedi a faredőnyt. Távolítsa el a szerelőfedél burkolatát, majd szerelje le a tengelyről a faredőnypalástot. Így a tengely szabadon tud forogni a palást nélkül.

Pörgesse le a régi gurtnit a gurtnitárcsáról, majd távolítsa el róla. Szedje ki a gurtnirögzítő fékből is. Fűzze be az új gurtnit a régi helyére, majd kössön rajta csomót.

Töltse fel a tárcsát a tengely forgásával megfelelő irányba – nem saját maga felé, hanem az ellenkező irányba. Folytassa addig ezt a műveletet, amíg a tárcsa nem telítődik teljesen és feszesen a gurtnival.

Rögzítse a palástot a tengelyre úgy, ahogyan az eredetileg is volt. Vágja el a gurtnit a rögzítőfék alatt 40-50 centivel. Csavarozza a gurtnirögzítő féken átfűzött szabad véget a fék alá. Ügyeljen arra, hogy a gurtnit csak az alsó csavar rögzítse.

TIPP#2: Ha csévélő rögzíti a gurtnit, illetve az feszíti és gyűjti, érdemes szakember segítségét kérni, hiszen a rugó balesetet okozhat szerelés közben.

TIPP#3: Ha a gurtnicsévélő hibásodik meg, semmiképp se próbálkozzon azt házilag javítani! Biztonságosabb, ha inkább cseréli, mert szétszerelése balesetveszélyes. Az acélspirál felhúzása komoly sérülést okozhat!

Faredőny gurni cseréje

Faredőny gurni cseréje

Ehhez már érdemes szakembert hívnia.

Miért érdemes házilag megoldani a redőnygurtni cseréjét?


Elsősorban a jutányos ár miatt. A megfelelő alkatrészek beszerzése nem igényel egy vagyont, és a szerelő kiszállási díjáról sem kell gondoskodni. Segítséget akár cikkünkben is talál mindehhez!

Miért érdemes szakemberre bízni a redőnnyel kapcsolatos karbantartási munkákat?


Legfőképpen az időhatékonyság miatt. Igaz, hogy egy bizonyos összeget rá kell ilyenkor szánni a javításra, azonban megspórolhatja magának a megfelelő alkatrészek felkutatását és beszerzését, valamint a szerelésre szánt időt is.

Első látomásra talán bonyolultnak tűnhetnek az itt leírtak, de higgye el, hogy nem túl összetett folyamatokról beszélünk. Ha mégis bizonytalan, mindenképpen kérjen segítséget! Viszont, míg laikusként könnyen boldogulhat például egy gurtnicserével, a redőny meghibásodása már mindenképpen szakmai felmérést és hozzáértést igényel.

figyelem


A külső tokos redőnyök meghibásodásainak helyreállítása akár életveszélyes is lehet. Több szintes épületeken a kívülről elhelyezett redőnytokok szakértelmet és gyakorlatot kívánnak. Mindenképpen kérje szakértő segítségét!

Gyakori kérdések


Mit lehet tenni, ha egy külső tokos redőny gurtni cseréjére van szükség?

Ez az az eset, amikor a legjobb, amit tehet, hogy nem próbálkozik egyedül a redőny karbantartásával. Ezek javítása rendkívül balesetveszélyes, hiszen a hiba legtöbbször az ablakon kívül keletkezik.


Mit lehet tenni, ha nem a zsinór szakadt el, hanem a redőny hibásodott meg?

Mindenképpen bízza szakemberre a szerkezet helyreállítását. Mivel számtalan módon történhetett az állagromlás, érdemes felméretni egy hozzáértővel, aki akár azonnali megoldással is tud szolgálni.


Mindenképpen muszáj szakember segítségét kérni, ha meghibásodott a redőny?

Nem, ezt semmiképpen nem jelenthetjük ki ennyire egyszerűen. Főleg azért, mert nagyon sok minden függ a redőny típusától, alkatrészeitől, és attól, hogy Ön mennyire jó ezermester. Sok esetben azonban egy alaposabb utána olvasást követően könnyedén orvosolhatóak az apróbb meghibásodások. Ha nem boldogul, hívjon szakembert, hisz mi azért dolgozunk, hogy Ön elégedett legyen!

szajkó árnyékolástechnika

További kérdései lennének? Vegye fel velünk a kapcsolatot