Pergola árnyékoló kisokos: hangulatos terasz árnyékolás a kertben

A pergola remek módja a fedett terek kialakításának. Olyan helyeken célszerű ezt a megoldást választani, ahol az épület bővítése nem lehetséges, vagy túl költséges vagy esetleg nincs hely egy vadonatúj garázst felhúzni. Amennyiben a fentiek alapján otthonára ismert, akkor a pergolát Önnek találták ki.

Egy minőségi pergola kiváló mobil árnyékolást nyújt, igény szerint lefedi a kocsibeállót vagy a teraszát. Képzelje el, ahogy egy forró nyári napon jól árnyékolt kerti pavilonban hűs koktélt iszogat! A pergolával akár ezt is megvalósíthatja a kertben. Kell ennél több? Talán csak egy kis többlet információ, hogy milyen pergola árnyékolóra lehet szüksége. Szerencsére ez a cikk éppen erről szól!

Mi a pergola? – a pergola jelentése és rövid története


A pergola szó a latin "pergula" szóból származik, jelentése szerint "kis emelvény" vagy "fedett járda”. Az ókorban és a középkorban a pergola olyan fedett járda vagy folyosó volt, melyet az épületek falai mentén építettek, általában oszlopok vagy függőleges tartóelemek tartották. A kertgazdálkodásban már akkoriban is nagy szerepet játszott a pergola, de kényelmi szempontból sem az utolsó helyen kullogott a szerkezet: a nyitott kerti lugasokon futónövények biztosították a kellemes árnyékolást a forró nyári időszakban.

Az idők során a pergola fogalmát kiterjesztették a kertekben és parkokban épített fedett vagy árnyékos sétányokra is. Manapság általában a kertekben, teraszokon vagy más kültéri helyeken található fa- vagy fémszerkezetet értjük a pergola alatt, melynek célja, hogy árnyékoljon, és nem utolsó sorban igazán dekoratív eleme legyen a kertnek.

A pergola árnyékolás további előnyei – tökéletes fényvédelem és árnyékolás egész évben


A pergola nem csak hasznos, hiszen a kert utánozhatatlan ékeként is szolgálhat. Mindegy, hogy milyen anyagból készül: mivel egyedileg gyártjuk őket, így csak az Ön igényén múlik, hogy pontosan milyen kiegészítőket építünk be, illetve az, hogy alkalmas lesz-e a pergola például növények felfuttatására – ami rendkívül egzotikus hangulatot idézhet valamennyi kertben.

Szabályozható fénymennyiség

A mozgatható lamellás pergolák arra hivatottak, hogy Önnek pontosan annyi fény érje otthonát, amennyire éppen vágyik. A lamellák igény szerinti mozgatásával szabályozhatja a fény beáramlását, a speciális kialakításnak köszönhetően pedig csapadék – és szélálló szerkezetről beszélünk az év bármely szakában.

Éjszakai használat

Első gondolatra a pergolák éjszakai használata szinte lehetetlen, hiszen a kevés beszűrődő fényt is meggátolják. A tervezők erre találták ki a takarékos LED-világítás beépítését. Amíg a pergola zárt állapotban van, még a szúnyogok is elkerülik a családi- és baráti összejövetelek helyszínét. Egy gombnyomással pedig máris a szabad ég alatt lehetünk – csak ne felejtsük el a szúnyogirtót!

Szél, eső és hó? Nem számít!

A modern pergolák kialakításuknak köszönhetően már meg sem rezzennek egy kiadós esőtől, de a markáns szél sem jelent nagy kihívást nekik. Rendszeres karbantartás mellett hosszú évekig biztosítják az Ön kényelmét, legyen szó fa-, vagy fémszerkezetről. Ráadásul hóesés esetén sem kell aggódni, kiváló teherbíró képességgel rendelkezik.

A pergola árnyékolás további előnyei:

  • könnyedén bővíthető
  • kiváló minősége miatt minimális karbantartást igényel
  • ritkán hibásodik meg
  • könnyen telepíthető, könnyen áthelyezhető
A pergola tökéletesen ellenáll az időjárás viszontagságainak

A pergola tökéletesen ellenáll az időjárás viszontagságainak

pergola típusai


Hogy milyen pergolát választ, az elsősorban a funkción, másodsorban pedig az ízlésén múlik. A pergola küllemének valójában csak képzelete szabhat határt, hiszen szinte bármilyen pergola elkészíthető, kezdve a legegyszerűbb ponyvás verziótól egészen a teljesen körbezárt, üveggel, lamellákkal, szúnyoghálóval és automatizálással ellátott fedett teraszokig. Csak győzzön válogatni!

Forgatható vagy elhúzható lamellás verzió

Ponyvás szerkezet

A ponyvás szerkezet megjelenése miatt remekül illik bármilyen stílusú ingatlanhoz, hiszen a tartószerkezet többféle anyagból is legyárthatjuk – még az oszlopok kialakítása is teljesen testre szabható. A pergola e típusát több méretben is legyártják, legyen szinte bármekkora a lefedni kívánt terület. Az irányítás kisebb méretek esetében manuálisan, de akár távirányítóval is megoldható.

Üvegtetős pergola

Ha az év minden pillanatában szívesen csodálja a természetet, válassza az üvegtetős verziót! Nem kell attól tartania, hogy üvegházhatást ér el vele, hiszen a télikert-árnyékolóval védheti a teraszt a tűző naptól. Télikert-árnyékoló szerelhető az üvegtető fölé és alá is, ez bizonyos esetekben egyéni ízlés kérdése, máskor pedig a helyszíni adottságok határozzák meg, hogy hogyan építik be. Ha a könnyedebb megoldások híve, akár plafonpliszé is szóba jöhet, amit az üvegtáblák alá, a merevítőbordák közé helyezünk el. Ez esetben kézzel, távnyitórúd segítségével tudja működtetni, de akár motorosan, távirányítóval is kérhető. A modern, minimalista stílus exkluzív megjelenést biztosít.

Lehet-e utólag módosítani a már felszerelt pergolán?


Igen! A pergolák igény szerint akár a későbbiekben is bővíthetők, így nem kell minden kiegészítőt egyszerre megvásárolnia. Ha bármikor új igény merül fel, akkor a már meglévő pergolát is át tudjuk alakítani. A pergola terasz, pergola árnyékoló bővíthető szúnyoghálóval, tolóüvegekkel vagy akár naphálóval is. A pergola telepítés után is „okosítható”: ekkor olyan érzékelőket szerelünk fel, amik biztosítják, hogy az árnyékoló automatikusan felvegye a harcot az időjárási viszontagságokkal. A belső kényelmet infrafűtés is biztosíthatja, de ha jakuzzit is szeretne telepíteni a pergola alá, akkor a páraszellőztetés miatt sem kell aggódnia.

Milyen feltételei vannak a pergola beszerelésének?


Mivel robosztus építményről van szó, ezért elkerülhetetlen a biztos alap. Ha már rendelkezik az épület betonalapú terasszal, tökéletes helyszíne lesz a pergolának, különösen, ha a homlokzathoz is lehet rögzíteni a konstellációt. A kert közepére telepített pergola terasz viszont kissé más feltételekkel megvalósítható: szükség van egy, a fagyhatár alá nyúló betonaljzatra, ebbe tudjuk rögzíteni a lábakat. Mivel az elektromos áramra szükség van a pergola működtetéséhez, ezért biztonságos áramforrást is kell biztosítani az építmény közelében.

Hogyan készítjük el pergolÁját?


1. Első lépésként egy helyszíni felmérést végzünk, amely teljesen ingyenes, és semmilyen kötelezettséggel nem jár.

2. Egyeztetjük az egyedi igényeket és lehetőségeket.

3. Megbeszéljük a pergola színét, anyagát, műszaki paramétereit. Látogasson el bemutatótermünkbe, ahol meg tudjuk mutatni Önnek az elérhető anyagokat!

4. Emailben elküldjük Önnek az árajánlatot.

5. Ha az árajánlat megfelel, megkezdődik a gyártás folyamata. Ha már minden alapanyag rendelkezésre áll, akkor egy 2-3 fős csapat érkezik a helyszínre, akik nem csak a munkájukra, de megjelenésükre és a környezetükre is igényesek. Ekkor megkezdődik a munka. Sok típust már egyetlen nap alatt fel tudunk építeni, néhány szerkezet azonban hosszabb időt vehet igénybe.

6. Ha a pergola elkészült, munkatársaink összetakarítanak, Ön pedig nyugodtan élvezheti annak minden előnyét!

Miért a Szajkó Árnyékolástechnika?

Miért a Szajkó Árnyékolástechnika?

Számtalan megrendelőnk közt volt, aki étteremhez, családi házhoz, de akár penthouse lakáshoz szeretett volna kiegészítést.

Pergola vásárlás előtti hasznos információk


Terepszemle - A terepszemle és a helyszíni felmérés elengedhetetlen. Vannak olyan esetek, amikor kiegészítő kőművesmunkára lehet szükség ahhoz, hogy a pergola szilárd és masszív alapokra kerüljön. Ennek érdekében különös gondossággal hangoljuk össze a munkálatokat, hogy Ön azt kapja, amit a Szajkó Árnyékolástechnikától elvár. A terepszemle nagyjából egy óra hosszát vesz igénybe, amikor egyeztetjük Önnel a részleteket. Ezt követően – egy alapos kalkuláció után – tudunk árajánlatot összeállítani.

Garancia – A garancia nem maradhat ki a képletből. Az mindenképpen elmondható, hogy egy szakszerűen telepített pergola strapabíró, de mint az már ismerős lehet, az autó motorja is akkor robban le, amikor nagyon sietünk. Válasszon olyan kivitelezőt, aki nem ódzkodik garanciális munkát végezni, és vállalja a karbantartási munkákat akár rövid határidővel is. Tegye le a voksát olyan cég mellett, ahol a megrendelés minden egyes pontja tiszta és átlátható, a kiszolgálás során azt érzi, hogy minden kívánságára nagy figyelmet fordítanak, elképzeléseit pedig pontról pontra megbeszélik Önnel. Így nem érheti Önt meglepetés egy esetleges meghibásodás alkalmával.

Megbízhatóság – Mivel a pergola összességében nem egy olcsó mulatság, elengedhetetlen, hogy Ön pontosan azt kapja a pénzéért, amiben megegyezünk. Csak megbízható céggel szerződjön – a Szajkó Árnyékolástechnika áll az Ön rendelkezésére.

Miért lesz elégedett, ha a Szajkó Árnyékolástechnika mellett dönt?


Mellettünk szól sok év tapasztalata és rengeteg elégedett ügyfél, akik már az igényesen elkészített pergoláikat élvezik. Számtalan megrendelőnk közt volt, aki étteremhez, családi házhoz, de akár penthouse lakáshoz szeretett volna kiegészítést – és mi mindet megvalósítottuk. Bármilyen pergolát is szeretne, mi biztosan el tudjuk készíteni gyors, igényes és megbízható munkatársaink segítségével.

Gyakran ismételt kérdések a pergola árnyékolásról


Napellenző, napvitorla vagy pergola? Melyiket válasszam?

Ez elsősorban attól függ, hogy mekkora büdzsé áll rendelkezésre, milyen céllal történik a telepítés, és mi passzol leginkább a környezetbe.


Mennyire hangos a pergola működés közben?

Semennyire. A pergolákat működtető motornak kizárólag aktív állapotban van némi alaphangja, de ez nem zavarja meg a pergola alatti pihenést.


Miért ilyen népszerű a pergola árnyékoló?

Mert rendkívül esztétikus, és praktikus, és valóban sokoldalú megoldás. Hosszú évekig, évtizedekig kiszolgálja a tulajdonosát, egzotikus és elegáns hangulatot kölcsönöz bármely kerthelyiségnek, és kiváló helyszínt szolgáltat akár a nagyobb családi összejövetelekhez is. Díszítheti futónövényekkel, de akár kocsibeállót is kialakíthat alatta tulajdonosa – ez már csak a fantáziától függ.


Szükséges karbantartani a pergolát?

Ha rendeltetésszerűen használják a pergolát, ajánlott rendszeresen, évenkénti karbantartás, mivel ezzel növeljük a pergola élettartamát és csökkentjük a meghibásodás lehetőségét.


Hány színből tudunk választani?

A fémszerkezetek, árnyékolók, lamellák, illetve ponyvák tekintetében is szinte bármilyen színt választhat a megrendelő. Az árnyékolók fémszerkezetei választhatók a RAL színskála színeiben, fényes, matt vagy akár struktúr felülettel is. A ponyvás pergolák a Sattler, Dickson vagy Sauleda választékából rendelhetőek.


Csak motorizált változatban elérhető?

A pergolák a Szajkó Árnyékolástechnikánál motorizált és manuális változatban is rendelhetőek.

szajkó árnyékolástechnika

További kérdései lennének? Vegye fel velünk a kapcsolatot